Cukrovka je choroba, ktorá trápi okolo 5 % obyvateľstva. Vyznačuje sa dlhodobým výskytom vysokého hladinu cukru v krvi, ktorý je spôsobený kombináciou dedičných a vonkajších faktorov. Cukrovkou trpia jednak deti, ale i dospelí alebo dôchodcovia.
Žiaľ, neexistuje žiadny zaručený spôsob, ako rýchlo znížiť cukor v krvi. Podobne, ako pri iných chorobách, aj v cukrovke sa všakdajú využiť alternatívne formy liečby, ktoré túto chorobu dokážu zlepšiť v náš prospech.
Čaj
Jednou z foriem je využiť bylinkové čaje. Čaj patrí medzi obľúbené nápoje viacerých krajín. Svoje pozitívne účinky prejavuje pri zlepšenej citlivosti organizmu na inzulín. Bylinné čaje, ako je čierny alebo zelený čas pozitívne vplývajú na zvyšovanie citlivosti organizmu na hormón inzulín.
Čaj je možné pripraviť si v priebehu dňa aj niekoľkokrát, v závislosti od odporúčaného dávkovania. Ak si môžete vybrať medzi sypaným a porciovaným čajom, vždy si zvoľte radšej sypaný. Treba si však pamätať, že do čaju sa nepridáva žiadny cukor alebo mlieko.
Čaj na cukrovku veľakrát obsahujú vňať jastrabiny, ktorá dokáže znížiť hladinu cukru v krvi. Je taktiež známa pod názvom orálny inzulín. Ďalej, čaje obsahujú plod čučoriedky, slúžiaci na dezinfekciu čriev. Niektoré čaje dokonca obsahujú brezový list, ktorý odplavuje škodliviny von z tela.
Škorica
Ďalšia potravina, ktorá pomáha cukrovkárom je ceylonská škorica. Je dokázané, že bioaktívne zložky tohto korenia dokážu napodobniť pôsobenie inzulínu, vďaka čomu uľahčujú cestovanie glukózy z krvného riečišťa do buniek.
Kapusta
Vďaka svojim antioxidačným účinkom je na cukrovku vhodná aj kapusta. Okrem toho obsahuje ďalšie dôležité látky, ktoré pomáhajú telu bojovať s cukrovkou, ako sú vitamíny B6, C, K, vláknina alebo mangán.
Brokolica
Brokolica obsahuje látku sultorafan, ktorá pozitívne podporuje produkciu enzýmov. Taktiež chráni krvné cievy a srdce pred poškodením voľnými radikálmi a inými škodlivými látkami. Pravidelná konzumácie tejto potraviny dokáže zvrátiť poškodenie, ktoré cukrovka spôsobuje cievam a srdcu.
Aloe vera
Aloe vera sa v medicíne využíva už niekoľko tisíc rokov. Tekutý výťažok z Aloe vera prispieva k znižovaniu hladiny glukózy v krvi a zníženiu hladiny tukov. Za to môže vďačiť obsahom účinných látok ako sú lektíny, polysacharidy a antrachinony.